Markedsføring uten marked

Det er vel et naturlig spørsmål. Er det noe poeng i å markedsføre i disse koronatider når folk holder seg hjemme, og vi ikke vet om det blir arrangementer, åpne butikker eller hva som skjer framover?

Ja, er det noe poeng i at Ving kjører TV-reklamer for syden-turer når grensene er stengt og alle anbefales å ikke reise om det ikke er strengt nødvendig?

Det er mange grunner til å stille spørsmålene. Et grunnleggende forhold er om bedriften i det hele tatt har økonomi til å drive markedsføring i dagens situasjon. Om det er mulig, hva vil hensikten være?

En åpenbar årsak er å være i posisjon når hverdagen normaliseres. Det er viktig å ikke bli glemt, og minne om de tilbud og produkter du kan tilby. Det er særlig viktig om du representerer en bransje eller produkter som kan få en stor etterspørsel når krisa er over – som f.eks en turoperatør som Ving. Du trenger vel ikke være markedsekspert for å skjønne at mange nordmenn vil ønske å komme seg på tur fortest mulig når det blir trygt igjen, slik er vi jo.

Det kan også hende markedsføringsbegrepet kan brukes annerledes. Du har produkter kundene ønsker, men i dagens situasjon er det lite ønskelig for dem å dra på handel. Du må møte dem på andre måter.

Filosofen og statsmannen Francis Bacon sa en gang: Når fjellet ikke vil komme til Muhammed, må Muhammed komme til fjellet!

Vi ser trenden i Norge i dag, naturlig nok, i en pandemi. Men endringen startet langt tidligere. For enkelte produktgrupper tar netthandel en stadig større del av omsetningen.

I 2020 økte netthandelen med ytterligere 32 %. Og det er lett å se fordelene, med å handle når du vil, ofte til bedre priser enn butikk, og levert på døra. Ulempen er muligheten til å prøve og vite at det passer, studere et produkt nøyere og få personlig veiledning. Men vi må nok slå fast at netthandelen har fått sin plass.

I denne situasjonen kan vi velge å slå fast at vi blir utkonkurrert av nettbutikker – eller vi kan velge å bli med også på den arenaen. Det er ikke komplisert å starte en nettbutikk og treffe dine kunder også der. Det er et område vi har erfaring med og kan bistå om ønskelig. Men det krever også at du tenker nytt innenfor markedsføring, kontakten med dine potensielle kunder og tar noen beslutninger som kan være krevende:

Skal du bruke pris som konkurransefaktor på nettet? I så fall må du ta stilling til om nettbutikk og fysisk butikk skal ha samme priser, eventuelt hva vil bli de negative virkningene om de ikke har det? Skal nettbutikken være en del av din fysiske butikk, eller en frittstående enhet, kanskje til og med under eget navn, som selger fra samme lager? Det krever vurderinger og prosesser vi gjerne bidrar med. Slik vi også kan håndtere alle elementer av en nettbutikk fra å utforme og starte opp en nettbutikk, til tjenester med å fortløpende oppdatere med nye produkter og varer, tilbud om varehotell og utsending av varer samt rutinene rundt de økonomiske transaksjonene.

Vil du vite mer om dine muligheter til å komme i gang med nettbutikk, ta kontakt. Bruk kontaktskjemaet, ring gjerne på 90010237 eller send en mail til post@sognefjord.net